7 trends in keukenapparatuur

Keukenapparatuur

Hoewel twintig jaar geleden nog veel mensen hun thee zetten met een fluitketel, maken inmiddels zelfs de elektrische waterkokers steeds vaker plaats voor een heetwaterkraan. Kortom: de keukenwereld gaat mee met de tijd en zo zien we steeds weer nieuwe wensen en trends ontstaan. Of je nu vanuit je bed alvast met een app het koffiezetapparaat aan het werk zet of gezonde frietjes wilt bakken met een airfryer. Dit zijn 7 trends in keukenapparatuur:

1. Van kokend tot bruisend water uit de kraan

De Quooker is al jaren bekend als de kraan waar direct heet water uit komt. Niet direct een nieuwe, hippe trend dus, zou je denken. Echter blijft ook de Quooker zich ontwikkelen en kun je nu niet alleen kokend, maar ook koud bruisend water tappen. Een stuk duurzamer, omdat je geen petflessen meer hoeft in te slaan. En je bespaart ruimte op het aanrecht, want je hoeft geen losse bruiswater machine zoals de Sodastream meer in je keuken te plaatsen. Daarentegen heb je wel een waterreservoir in je keukenkast. Deze wordt voorzien van de Quooker CUBE, een koolzuurcilinder. Daarmee kun je tot zo’n 60 liter bruisend water tappen tot deze aan vervanging toe is. Daar kun je dus aardig lang je dorst mee lessen!

2. Koelkasten: extra groot en verschillende temperaturen

Wie ruimte heeft in de keuken kan kiezen voor een trendy Amerikaanse koelkast, de grote, brede koelkast met dubbele deur en extra veel ruimte. Zo kun je voor een groot huishouden makkelijk je weekboodschappen kwijt, zelfs als je de hele buurt uitnodigt voor een barbecue. Wil je het jezelf extra luxe maken, dan kun je een Amerikaanse koelkast nemen mét water- of ijsblokjes dispenser.

Houd je boodschappen extra vers met een nul graden zone, wat in alle modellen koelkasten steeds vaker voorkomt. Met name vlees en vis blijven langer houdbaar in temperaturen rond de 0 graden Celsius. Groenten daarentegen niet altijd, daarom beschikken verschillende koelkasten tegenwoordig over verschillende zones met verschillende temperaturen. Neem bijvoorbeeld de VitaFresh (Bosch), LongFresh (AEG) of HyperFresh (Siemens).

3. Vaatwassers: zelfdrogend en met lift

Was het vroeger nog een luxe, nu voor velen een vereiste: een goed werkende vaatwasser. Het doen van de vaat vormt geen discussie meer in huis. Alleen komt het vaak nog wel voor dat de vaat, met name spullen van kunststof, nog ouderwets afgedroogd moet worden met een theedoek voor het weer de kast in kan. Deze vaatwassers beschikken over de condensdroogtechniek. Er verschijnen nu steeds meer vaatwassers op de markt met de ventilatiedroogtechniek of met zeoliet, voor extra droogkracht. En als je het jezelf helemaal makkelijk wil maken, kies dan voor een vaatwasser met lift, zodat je niet hoeft te bukken om bij de onderste lade te kunnen.

4. Bladafzuiging

Een noodzakelijk goed in de keuken is de afzuigkap, omdat het vetvorming en ongewenste dampen en geuren voorkomt. Toch heeft het ook zo zijn nadelen, omdat het veel ruimte inneemt, lawaaierig is en energievretend. Daarom transformeert het afzuigsysteem tot kleine apparaatjes die verstopt zitten in bijvoorbeeld lampenkappen en zelfs tot bladafzuiging, een veelvoorkomende trend in de keukenwereld. De afzuiging zit hierbij ingebouwd in de kookplaat, dus de dampen worden naar beneden afgevoerd. Veel mensen zijn daardoor huiverig over de werking, maar dat is onterecht! Door de neerwaartse afvoering voorkom je spreiding, het is een stuk energiezuiniger en kies je voor een plasmafilter, dan hoef je deze nooit te vervangen.

5. Flexibele kookplaat

Niet alleen is het energiezuiniger, ook brengt het je een hoop vrijheid tijdens het koken: de flexibile inductieplaat. Pannen van verschillende formaten of een braadslede: de flexibele kookplaat verwarmt alleen de oppervlakte die verwarmd moet worden. Zo voorkom je overmatig energieverbruik. Ook kun je de pannen zo indelen op de inductieplaat zoals dat voor jou handig is. Je zit dus niet meer vast aan een bepaald aantal kookpitjes!

6. Wijnkoelers

De wijnkoeler is al een paar jaar aardig in trek en die populariteit blijft groeien. Er is namelijk steeds meer keuze, zowel in kleur als in formaat. De echte wijnfanaat kan dus kiezen tussen kleinere en grotere wijnkoelers, ingebouwd of losstaand en bijvoorbeeld de trendkleuren wit, chrome, zilver of zwart. En wist je dat het ook een trend is om verschillende kleuren in je keuken op elkaar af te stemmen? Hier gaan we verder op in in een volgende blog.

7. Stoomovens

Bij het koken van bijvoorbeeld groenten, zorgt het water ervoor dat er veel vitaminen verloren gaan. Zonde! Daarom wordt de stoomoven steeds populairder. Door groenten te stomen worden ze net zo gaar, maar gezonder én lekkerder. Dus naast de elektrische oven en een magnetron kiezen mensen tegenwoordig ook vaak een stoomoven. Heb je niet zoveel ruimte? De ovens van Pelgrim zijn uniek doordat ze multifunctioneel zijn: 100% oven, 100% stomen en 100% magnetron.

Zijn deze trends luxe of noodzaak? Bij Olmkeukens bieden we alles, maar willen we je zeker motiveren om vooral na te denken over wat jij zélf echt in je keuken wilt hebben. Ben je graag een trendsetter of heb je liever gewoon een praktische keuken? We denken graag met je mee, om te kijken wat er binnen jouw wensen én budget past. En ben je benieuwd naar keukenstijltrends, blijf ons dan volgen. In één van onze volgende blogs vertellen we welke kleuren, afwerkingen en thema’s je in de gaten moet houden.

Kunnen we u helpen?

Graag beantwoorden wij uw vragen en kijken we in onze showroom samen met u mee naar de mogelijkheden.