Een nieuwe keuken in 7 stappen!

Een keuken kopen kán spannend zijn. Een relatief grote investering, die het tegelijkertijd ook waard is. Een keuken gaat immers jarenlang mee. Hoe stel je een keuken samen waar je niet alleen nu, maar ook in de toekomst nog veel plezier van hebt? Met deze zeven stappen helpen we je in het keuzeproces en wordt het uitzoeken van een keuken een spannend, maar leuk avontuur!

Waarom een nieuwe keuken?

Je bent net verhuisd naar een woning zonder keuken of de vorige bewoners hebben een keuken achtergelaten waar jij je niet prettig bij voelt. Je wilt een keer wat anders qua stijl of een handigere indeling. Of jouw keuken en de bijbehorende apparaten zijn gewoon wel eens aan vervanging toe. Hoe ga je te werk?

Stap 1: Bepaal je budget

Een nieuwe keuken hoeft niet heel duur te zijn. Het is natuurlijk relatief een aardige investering, maar een keuken, inclusief apparatuur, heb je ook voor kleinere budgetten. Heb je meer te besteden, dan heb je uiteraard meer mogelijkheden. Bij het bepalen van je budget let je waarschijnlijk op meer aspecten dan alleen het bedrag op jouw bankrekening. Hoeveel heb je ervoor over? Hoe belangrijk is een goede keuken voor jou? Hoe lang ga je er gebruik van maken en kun je het goed meeverkopen als je gaat verhuizen? Ga je voor kwaliteit of voor een aantrekkelijke prijs? Let wel op: veel budgetaanbieders benoemen niet alle verborgen kosten in de prijs, waardoor je later voor onaangename verrassingen kunt komen te staan.

Leuk om te weten: Bij Olmkeukens verkopen we keukens uit alle prijsklassen, van budget tot super luxe, en zijn we altijd eerlijk over de prijs.

Stap 2: Hoe gebruik je jouw keuken?

Mensen brengen steeds meer tijd door in hun keuken. Uitgebreide maaltijden bereiden of simpel en snel iets opwarmen: mensen komen graag samen in de keuken, hangend aan de keukentafel, samen werkend, samen huiswerk makend, met eten en drinken binnen handbereik. Voor anderen is een dergelijke ‘woonkeuken’ niet nodig of is er simpelweg niet genoeg ruimte voor. Voor de esthetiek van jouw nieuwe keuken is het bepalend: is het een plek waar je veel tijd doorbrengt, dan is het extra belangrijk dat je je er thuis voelt en kunt ontspannen.

En niet onbelangrijk: ben je een serieuze hobbykok die baat heeft bij de beste keukenapparatuur of voldoet een wat eenvoudigere inrichting ook? Kortom: sta goed stil bij waar je jouw keuken voor gaat gebruiken, voordat je je laat verleiden door mooie foefjes en hippe trends.

Stap 3: Wat zijn jouw must-haves en nice-to-haves?

Dat brengt je gelijk bij stap drie: wat heb je écht nodig in je keuken? Selecteer de functionaliteiten waar je echt niet zonder kunt. Zoals een oven en een kookplaat of een koelkast. Bepaal ook of bijvoorbeeld de koelkast een Amerikaans model (met dubbele deur) moet zijn of dat een kleiner formaat ook voldoet. Welke onderdelen zou je daarnaast graag in de keuken willen hebben, maar hebben geen prioriteit? Vind je een vaatwasser een must-have of een nice-to have?

Stap 4: Laat je inspireren

Niet iedereen is een aangeboren keukenexpert. De meeste keukenonderdelen zullen je waarschijnlijk wel bekend zijn, maar de keukenwereld verandert en ontwikkelt continu. Apparatuur wordt steeds zuiniger en multifunctioneler. Zo kunnen ovens ook stomen, komt kokend water direct uit de kraan en passen flexibele kookplaten zich aan aan het formaat van jouw pannen. Laat je inspireren, bijvoorbeeld middels ons blogartikel over keukentrends. Ook qua stijl kun je je goed laten inspireren. Blader eens wat catalogi door, bezoek showrooms, struin rond op het internet en zoek naar trends op sociale media. Selecteer wat jou wel en niet aanspreekt en neem jouw ideeën mee naar onze showroom!

Stap 5: Laat je persoonlijk adviseren

Maak een afspraak of kom langs in onze showroom. Dan nemen we graag de tijd om met jou rond de tafel te zitten en al jouw wensen door te spreken. We nemen samen de mogelijkheden door. Jij staat centraal! We vinden het dan ook belangrijk om met een advies te komen waar jij je goed bij voelt. Een keuken die past in jouw huis, binnen jouw eisen en in jouw smaak.

Stap 6: Maak keuzes in details

De hoogte van het keukenblad, de grepen aan de keukenkastjes, het sluiten van de lades: het is tijd voor de gedetailleerde afwerking van jouw keuken! Laat je adviseren of kies zelf. Door de details maak je jouw keuken écht persoonlijk. De verlichting, indeling, kleuren, materialen tot het exacte interieur van de kasten: jij wil het, wij maken het.

Stap 7: Geniet van jouw nieuwe keuken!

Alles is besteld en de afspraken zijn gemaakt. Dat gevoel wanneer je weet: dit is helemaal mijn keuken en daar ga ik de komende jaren heel veel tijd in doorbrengen! Tijd om jouw servies, bestek en keukengerei een plekje te geven en – niet onbelangrijk – heerlijk te gaan koken en te genieten!

Kunnen we u helpen?

Graag beantwoorden wij uw vragen en kijken we in onze showroom samen met u naar de mogelijkheden.